Sagopa Kajmer
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Sagopa Kajmer Fan - Türkiyenin En Büyük Sagopa Kajmer Fan Sitesi
 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Sagopa Kajmer Star Gazetesi Röportajı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 147
Kayıt tarihi : 13/03/09

Sagopa Kajmer Star Gazetesi Röportajı Empty
MesajKonu: Sagopa Kajmer Star Gazetesi Röportajı   Sagopa Kajmer Star Gazetesi Röportajı Icon_minitimeC.tesi Mart 14, 2009 10:29 pm

Tasavvuf bayrağını hayatıma diktim!


Şarkı Koleksiyoncusu adlı yeni albümüyle gündeme gelen ünlü rapçi Sagopa Kajmer (Yunus Özyavuz) dine yönelişini nasıl açıklıyor? Hangi alim ve evliyalara ilgi duyuyor? Müziğini dinlemeyi bırakanlara ne diyor? Orhan Gencebay’ı neden çok önemsiyor? Rapçi Kolera (Esen Güler Özyavuz) ile evlilikleri nasıl?



'Rap’in krallarından geçtim, gönül sultanlarına bağlandım’ diyorsunuz. Bir cemaat çevresiyle ilişkiniz var mı?

Bu alacalı bulacalı hayat çorbasının içine ne kaşıklar dalıyor, lakin çorba bitmek üzere. Gönül sultanları hem kalbin hem de zihnin gerçek sahipleridir. Kalpte feraha yollar açarlar, fikirleri ve özlü sözleri, mükemmel edep ve ahlak göstergesidirler. Hayatın anlamı, eften püfteni kovalamayla yakalanamaz. Her şey Hak’tan gelen yek doğruya dayanır. Eğer o doğruyu sen bilemediysen, işte o gönül sultanları sana en güzel rehber olur. Atasözü dediğimiz o muhteşem cümlelerin yüzde 99’unun o gönül sultanlarından çıktığını kim biliyor? Bir cemaate... Evet dahilim. İçinde Hak olan her cemaat bu Yunus’un cemaatidir. Dayanağı ayet-hadis olan her şey benim cemaatimdir.



Abdülkadir Geyláni, Ahmed el Bedevî, Hasan-ı Basri, Ahmed er-Rufai, Bişr-i Hafi gibi alimlerden etkilendiğinizi söylüyorsunuz. Sizin İslami yönelişiniz hangi düzlemde? Bir tek tasavvufla mı ilgileniyorsunuz?

Adını andığınız muhteşem zatlar gerek hayatlarıyla gerek ortaya koyduklarıyla benim telaffuz edemeyeceğim değerdeler. Ben bu ilerleyişte bir mürşid-i kamil’in önder olduğunu biliyorum. Eğer tek başına bir yolda yürümek istiyorsanız bu ancak bildiğiniz E-5 yoludur. Ben tasavvuf bayrağını hayatımın merkezine diktim. İnsanlar ‘Yahu kafayı mı yedin buralara kadar geldin, şimdi ne gerek var bu işlere’ diyorlar. Ben ‘buralara getirildiğimi’ savunuyorum.


Şarkı sözleriniz müthiş bir etki uyandırıyor. Özellikle gençler arasında fanatik hayranlarınız çok. Bu durumdan ötürü sorumluluk hissediyor musunuz?

O kadar büyük bir sorumluluk ki bu, hiç hata affetmez. Rabbime hamdolsun bana kalemi konuşturma yetisi vermiş. Kalpten geleni kulak neden reddetsin ki? Eskiden çok hatalar yaptım, basit şeylerden bahisler açtım. Ama dört senedir artık herkes beni anladı. Anlamayan ve hala kuyumu kazanlar var ama bilmiyorlar ki en son kürek onları gömmek için görev başına geçecek.


Orhan Gencebay’ı çok önemsiyorsunuz. Tamamıyla farklı tarzlarda müzik yapıyorsunuz oysa?

Orhan Gencebay müziği apayrıdır. Hem duygusu, sözü ve müziği bütündür. Orhan Gencebay bir kişilik göstergesidir. Doğruluk, edep, ahlak, tevazu... Üstadı seviyorum. Orhan Gencebay’ın tasavvufa ve maneviyata bakışını da sağlam ve güzel görüyorum.


Daha ziyade Divan şiiri ya da Tasavvuf şiiriyle ilgileniyorsunuz yani?

Pek tabii ki çok seviyor ve ilgileniyorum. Edirneli Kabuli Efendi’den tutun da İsmet Garibullah’a, Erzurumlu İbrahim Hakkı’dan Aziz Mahmut Hüdai’ye, Yavuz Sultan’dan Yunus Emre’ye, Geylani’ye birçok sevdiğim ve ilgilendiğim zat var. Onlar ayrı dünyalar.


Sizin dine yönelişiniz, yakın çevrenizde ve takipçilerinizde bir değişikliğe yol açtı mı? Size yakınlaşanlar, sizden uzaklaşanlar oldu mu?

Onlar beni terk ettikçe kendimi Hacı Bayram Veli kıssasındaki gibi gördüm. Ailem de dini tavrıma pek sıcak bakmadı, kabullenmeleri zor oldu. Açıkçası umurumda değil, ben öldükten sonra toprak altında yardımcım kimse olmayacak. Bana ‘sevenlerini çoğalt’ şeklinde bir emir gelmedi. Eğer ki din -maneviyat beni insanlardan uzaklaştıracaksa onlardan ışık yılı uzakta olmaya varım. Beni diğer dinlerin mensupları da dinliyordu, bazıları dinlemekten caydılar. Yapabileceğim bir şey yok. Doğrularımı değiştiremem.


İslami kesimden yeni dinleyiciler kazandınız fakat?

Tabii ki kitleler halinde peşimden gelen İslami kesim de var. Ben bir din adamı ya da hoca değilim ama emr-i bil ma’ruf’un standardı ya da mevkii yoktur. Güzel tebliğ her zaman iyidir. Zaten şarkılarım çeşitli. Aşık olanlar da, hayattan sıkılanlar da dinlerler.


Rap müzik yapısal olarak sert. Şarkı sözleriniz de sert. Bu şiddetin fonksiyonu ne?

Şiddetten ziyade haykırış desek daha doğru olur. İnsanlara yumuşacık anlatırsan senin öfkeni tanıyamazlar, çok sert anlatırsan içindeki kendi halinde takılan mütevazıyı göremezler. Dozunu ayarlamalısın, teraziyi dengelemelisin. İnsana öfke verilmiş ki sabrı tatsın. İnsana tevazu verilmiş ki kalplerde yayılsın. Benim sözlerim sert ama kalbi yumuşatan cinsten.


Bu ‘diss’ olayı nedir?

Birinin birtakım özelliklerini beğenmezsin onu yerersin. Bir nevi şiirdeki hiciv-reddiye gibidir. Doğru yapılırsa etkilidir yanlış yapılırsa kişi kendini düşürür. Diss aslında pis bir şeydir. Çok özel konulara girildiğinde çirkin bir hal doğar. Ben cümlelerden silahlar yapıyorum, kurşunlarım nefesim oluyor ama kimse ölmüyor. Maalesef ülkemizde diss hadisesinin cılkı çıkmış durumda.


Diss’lerden başınıza herhangi bir şey...

Benim onlarca davam var mahkemede bu diss’lerden dolayı. Ama bana yapılanlardan dolayı. Herkesin bir sınırı var ve bu sınır aşılırsa ortaya tatsız şeyler çıkar. Mahkemeye veriyoruz ki susulsun.


Sizin agresifliğinizde Karadenizliliğin de etkisi olduğu söyleniyor. Doğru mu?

Var tabii ki. Normalde agresif değilim, gayet ılımlı bir karakterim var. Ama benim de sinirlendiğim ve insanları kırdığım olmuştur. Genelde hep gülerim ve espri yaparım. Bunlar sünnettir, Peygamberimizden öğrendiğimiz tutumlardır.




Pesimizm ve melankoli... Bu ikisi gündelik hayatınızda da var mıdır?

Her zaman vardır. Bu ikisi yoksa bu yakıştırmaları kullanmazdım ve tema olarak sunmazdım.



Kolera’nın sadece hayat arkadaşınız değil aynı zamanda ruh eşiniz olduğunu ifade ediyorsunuz. Herkes aranızdaki bağın nasıl olduğunu, nasıl tanıştığınızı merak ediyor.

Biz 1998’den beridir arkadaşız. Manevi anlamda ikimizde aynıyız. Onu dost olarak, sığınak olarak görüyorum. Müzik konusunda da gün geçtikçe muhteşemleşiyor. Söz yazma açısından bana kalırsa zirve. Ona karşı hislerim aşktan da farklı bir nitelikte.



İki rapçinin evliliği nasıl gider? Ev işlerine yardım eder misiniz mesela?..

Biz evde harikayızdır, aman nazar değmesin. Güzel yemek yaptığıma inanıyorum ve Kolera da bu konuda hemfikir. Yemekleri bir o yapar bir ben yaparım. Genelde erkeklerin temizleme şekli kadınınkine uymaz. O nedenle ben bir yerin tozunu aldığımda ‘Ohoooo böyle toz mu alınır?’ filan der. Ev işlerinin üstadı odur. Akşam olunca kıssalar anlatırız birbirimize. Tasavvuftan konuşuruz. Bazen saatlerce ilim meclislerini dinleriz. Filmler izleriz. Güzel arkadaşlarımız ziyaretlerimize gelir. Kolera bana yardımcıdır, ben ona. Onun ehliyeti var, benim yoktur mesela.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://kajmeran-yemini.yetkinforum.com
 
Sagopa Kajmer Star Gazetesi Röportajı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» SAGOPA KAJMER HABERTÜRK RÖPORTAJI
» Sagopa & Kolera @ Beyaz Show - KANALD
» Sagopa Kajmer&Kolera_Bostancı_Fani
» Sagonun Sözü Yavuz Sultan Selim'den Alıntıymış.
» Süper Graffiti ResimLeri.!!

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Sagopa Kajmer :: HaberLer,Röportajlar-
Buraya geçin: